RESEPI BASE PIZZA
RESEPI BASE PIZZA
BAHAN A
250gm tepung gandum
2 Sb susu pekat sejuk
15 gm susu tepung
1/2 sk garam
1 sk fine cream supper
2 Sb minyak
130 gm air sejuk peti
1 sk yis
BAHAN B
250 gm adunan doh roti asas yang di Frozenkan
Boleh guna mana mana resepi roti asas . Nyah beku dulu sebelum guna.
CARA - CARA MEBUATNYA
1. Masuk semua bahan A dlm BM (bread maker ) . Set fungsi knied 45 minit. 15 minit akhir ulian
2. Masukan bahan B .teruskan ulian hingga selesai .
( Timbang 127gm dapat 5bj . Kadang kadang adunan tu dapat 130gm. Pandai pandailah korang ejas nanti )
3. Bulatkan
4. Rehat 10 minit tutup
5. Tabur tepung . canai leper 8' jng cuak pula kalau adunan tu nipis ya.
6. Celup dalam tepung suji /tepung somalina . Rehatkan 25 minit .
7. Bakar api atas bawah 160 selama 10 minit ( tidak bertopig )
Yang bertopping 180 . 25 minit
Kredit Resepi : rasyidah nur hayati