RESEPI PAU KUKUS GEBUS


RESEPI PAU KUKUS GEBUS


BAHAN-BAHAN:

250 gram tepung pau baker choice
3 sudu besar gula castor
1 sudu susu pekat
1 sudu teh rata baking powder royal
1/2 cawan air klu doh keras tmbah sikit lgi air
5 gram instant yis
1 sudu besar penuh shortening
1/4 sudu garam halus
1/2 sudu teh krim super(JJ guna Rfb)


CARA - CARANYA : 

1. Ayak tepung gandum dengan baking powder.

2. Campurkan yis dan shortening masukkan dalam mixer. 

3. Larutkan air dengan susu gula dan garam halus masukkan air dalam mixer.

4. Uli dalam 10 minit biar doh licin dan masukkan krim super. Uli dalam 5 minit dan boleh timbang doh 25 atau 30 gram .

5. Leperkan dan letak inti coklat dan kemaskan. Biar doh naik dalam 15 minit baru di kukus.

6. Kukusan yang sudah mendidih kecilkan api dan biarkan 5 minit baru letak kukusan dan penutup kukusan hendaklah di balut dengan kain.. Kukus selama 7 minit. Turunkan periuk kukusan kebawah baru di buka penutupnya untuk elak pau berkedut...

Tips:  Dalam air kukusan masukkan daun pandan untuk aroma pau okay.



Kredit Resepi : 
Rofiesyah jaafar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel