Ayam Masak Palembang


Bahan-bahan:

4 senduk nasi bawang besar (kisar)
2 senduk nasi bawang putih (kisar)
2 senduk nasi cili kering (kisar)
1 inci halia (kisar)
1/2 kilo santan
5 batang serai (dititik)
6 tangkai daun kari
Kicap (kalau boleh kicap manis)
1 ekor ayam

Cara-cara:

Perap ayam dengan halia yang dikisar dan bawang bawang putih.

Tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili. Biarkan garing dan naik bau.

Masukkan ayam yang telah diperap dan biarkan sekejap.

Masukkan santan, kicap, serai dan daun kari (kicap dibubuh sesedap rasa masin dan manis dan berwarna hitam pekat).

Masak sampai empuk dan angkat.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel