Ayam 'LOR' - Resepi Nyonya Peranakan


BAHAN-BAHANNYA:

600 gram ayam, potong ikut suka, cuci dan toskan
3 camca besar gula pasir
3 camca besar minyak masak
2 camca besar kicap pekat JALEN
3 camca besar kicap lemak manis JALEN
1 camca besar sos cili JALEN
1/2 camca teh serbuk rempah lima (five spice powder)
1 cawan air
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 ulas bawang putih, diketuk sedikit


CARA MEMBUATNYA :

  1. Masukkan minyak ke dalam kuali, guna api kecil. Masukkan gula pasir dan biar gula cair dan bertukar menjadi perang, tapi pastikan jangan sampai hangus, biar kuning keemasan saja. Berhati2 masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan bawang putih. Kacau rata.
  2. Masukkan kicap pekat, kicap lemak manis dan cili sos. Kacau rata dan tambah rempah lima. Masak sekejap dan tuang air. Kacau hingga rata dan biar mendidih. Masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api kecil hingga ayam masak dan kuah menjadi pekat.
  3. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang dan cili merah yang didadu kecil sebagai hiasan sebelum dihidangkan...Selamat mencuba!!


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel