Ikan Pari Masak Lemak Cekur
Bahan-bahan:
sepotong ikan pari ( klu beli kat kedai yang dah siap dipotong ) kalau nak guna ikan keli pun boleh....
4 biji bawang merah kecil
2 biji bawang putih
segenggam cili padi ( klu tak nak pedas kurangkan )
segenggam isi cekur ( dibersihkan )
1 inci belacan
garam & perasa secukupnya.
santan ( guna 1 biji kelapa )
Cara-cara:
- goreng bawang merah, bawang putih, cili padi dan belacan dengan menggunakan sedikit minyak ( bawang tidak perlu di hiris sebab nak ditumbuk. Cili padi perlu dihiris sedikit supaya tidak meletup-letup semasa digoreng.)
- tumbuk bahan yang digoreng tadi.
- gorengkan ikan pari dan ketepikan.
- campurkan bahan ditumbuk tadi kedalam santan bersama ikan pari yang telah digoreng tadi. kemudian masakkan diatas api. kacau jangan sampai pecah minyak.
- tambahkan garam dan perasa secukupnya. masukkan juga daun cekur yang dimayang tadi.