Kerang Kari Ulala


Bahan-bahan:

1 kg kerang 
2 biji kentang (potong kecil) 
1 batang serai 
2 sudu makan rempah kari Baba's(bancuh dengan air)
 2 biji cili padi 
2 ulas bawang putih 
3 ulas bawang merah 
1 sudu makan gula sedikit asam keping sedikit daun kari 
sedikit minyak untuk menumis 1 caw


Cara-cara:
Kerang dibersihkan dan direbus. Kopek kulitnya. Selepas dikopek hendaklah dicuci sekali lagi. 2. Gorengkan kentang. Hiriskan bawang putih, bawang merah dan cili padi. Serai dititik sahaja. 3. Panaskan minyak, tumiskan bahan hiris, rempah kari dan daun kari, masak hingga naik bau dan wangi. 4. Masukkan air, kerang, kentang goreng, garam, gula, serai dan asam keping. Masak hingga mendidih dan kuah menjadi pekat. Masakan ini agak manis sedikit tetapi seimbangkan dengan rasa asam dan garam. (Tidak menggunakan santan)

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel