Masak Lemak Pucuk Ubi
Bahan-bahan:
1 ikat daun ubi
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
1 cm halia
1 sdm udang kering(rendam kemudian tumbuk/blend halus)
6 biji cili padi
1 kotak santan pekat(200ml)
1 kotak air(disukat dengan kotak santan tadi)
1/2 sdt ajinomoto
Cara-cara:
- Tumbuk daun ubi bersama dengan halia dan 1 ulas bawang putih.jangan diperah airnya.gaul bersama 1/2 sdt ajinomoto tadi.biarkan lebih kurang 5 minit.
- Kemudian tumbuk 2 ulas bawang putih bersama dengan cili,bawang merah dan udang kering tadi.
- Panaskan minyak.tumis bahan tumbuk tadi hingga naik bau.(jangan sampai garing).kemudian masukkan daun ubi dan kacau sebentar.
- Apabila daun ubi dah agak lembut,masukkan air dan santan.biar mendidih dan perasakan secukupnya.sedia dihidang.
- Jangan masak daun ubi terlalu lama kerana ia menyebabkan rasa pahit dan kelat.cukup sekadar kalernya bertukar layu sedikit.