Resepi Air Asam Tomato
Air Asam Tomato Resipi dari Kedah, Menggunakan Tomato dan Air Asam sebagai bahan asas, resepi istimewa untuk dimakan bersama ikan bakar
Ditulis oleh : Che' Nom
Masa:
Penyediaan: 25 Minit | Memasak: 0 Minit | Keseluruhan: 25 minit
Jumlah Hidangan : 4
Bahan-Bahan:
1 Biji Tomato
1 Biji Bawang Besar
1/2 Cawan Air Asam Jawa
Perahan Limau Nipis- 1 Biji
2 Sudu Besar Sos Ikan
Garam & Gula
Bahan untuk dikisar (kisar kasar):
3 Biji Cili Merah
6 Tangkai Cili Padi
2 CM belacan Panggang
Cara Penyediaan:
Potong nipis tomato dan bawang besar
Campurkan dengan bahan kisar kasar, air asam jawa dan sos ikan.
Perahkan jus limau.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.