Resepi Sotong Kung Pao
Bahan2:-
i) Untuk memerap
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung
sekeping dada ayam, dipotong kecil [Mun pakai sotong, dipotong bulat2 dan dibersihkan]
ii) Untuk sos
1/4 cawan pati ayam
1 sb kicap manis
2 sudu besar sos cili bwg putih (Mun pakai sos cili biasa)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil tepung jagung
1/2 biji capsicum (Mun pakai yang hijau, nak pakai merah atau kuning terpulang >.<)
1 biji lada hijau
1/4 biji bawang besar (dipotong besar)
1/3 cawan kacang gajus dipanggang
iii) Untuk menumis
1 sudu besar minyak bijan + 1 susu besar minyak biasa
8 biji cili kering, dipotong lebih kurang 1.5cm/ satu ruas jari
2 biji bawang putih
Halia muda sebesar ibu jari, dihiris
Cara2:
1. Goreng ayam(sotong) yang diperap tadi. Setelah siap, tinggalkan 1 sudu besar minyak menggoreng dan campur dengan minyak bijan. Panaskan dan tumis bawang putih bersama halia hingga layu.
2. Kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cili sedikit garing. Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau.
3. Masukkan isi ayam (sotong) serta sayur dan gaul rata selama 5 min kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan. Sedia untuk dihidang.