RESEPI KEK CAWAN BASIC

RESEPI KEK CAWAN BASIC

BAHAN-BAHAN

250g mentega
250g gula kastor
250g tepung naik sendiri
4biji telur
4 sudu teh susu
Sedikit garam.

CARA-CARA MEMBUATNYA

1- Panaskan oven pada 190⁰C
2- Masukkan mentega ke dalam mangkuk besar dan pukul hingga kembang. Kemudian masukkan gula, garam, tepung, telur dan susu, dan pukul hingga adunan menjadi lembut.
3- Dengan menggunakan sudu, masukkan adunan ke dalam cawan kertas yang dah disediakan.
4- Masukkan ke dalam oven, bakar untuk 15-20 minit hingga kek masak.
5- Keluarkan dan sejukkan dahulu sebelum menghias dengan topping.

Penambahan Perisa:

1- Coklat – Kurangkan 2 sudu makan tepung dari jumlah asal dan gantikan dengan 2 sudu makan serbuk koko.
2- Kopi – Gantikan susu dengan 2 sudu makan serbuk kopi segera (bancuh dengan 4 sudu makan air panas)
3- Lemon – masukkan sedikit parutan kulit lemon dan gantikan susu dengan 4 sudu makan jus lemon
4- Vanilla – masukkan sedikit esen vanilla.

Kredit Resepi:
Fb Resepi Anak Mama.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel