RESEPI SUP TULANG THAI
RESEPI SUP TULANG THAI
BAHAN-BAHAN
1kg tulang dan daging lembu
(rebus)
1 btg saderi (hiris)
3 helai daun limau purut( buang urat tgh, sbb x nak kuah jdi pahit)
1 labu bawang Holland (hiris)
1 btg serai (ketuk)
1 btg lobak (potong ikut suka)
3 biji kentang (potong)
2 biji tomato (belah 4)
Cili padi (ikut nak ltk berapa)
Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga
BAHAN TUMBUK :
Bawang Putih/merah/halia/lada hitam/ketumbar/jintan manis
** Daun ketumbar dan lime juice
CARA CARA MEMASAKNYA
1.Rebus 1kg tulang dan daging sehingga empuk.
2.Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan masukkan 2 sdb rempah sup, (saya guna rempah mak Siti), masak sehingga naik bau .
3.Kemudian masukkan bahan tumis tadi kedalam air rebusan tulang,masukkan 3 sekawan, masukkan lobak, kentang, serai, daun saderi, cili api, bawang Holland. Biarkan mendidih sehingga kentang n lobak empuk.
4.Kemudian masukkan tomato, dan garam secukup rasa . siap .
5.Boleh tabur dgn daun ketumbar dan perahan lime juice .
Kredit Resepi :
Fb Resepi Dari Isteri Untuk Suami Tercinta.