RESEPI SUP TULANG THAI

RESEPI SUP TULANG THAI

BAHAN-BAHAN

1kg tulang dan daging lembu
(rebus)
1 btg saderi (hiris)
3 helai daun limau purut( buang urat tgh, sbb x nak kuah jdi pahit)
1 labu bawang Holland (hiris)
1 btg serai (ketuk)
1 btg lobak (potong ikut suka)
3 biji kentang (potong)
2 biji tomato (belah 4)
Cili padi (ikut nak ltk berapa)
Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga

BAHAN TUMBUK :

Bawang Putih/merah/halia/lada hitam/ketumbar/jintan manis

** Daun ketumbar dan lime juice

CARA CARA MEMASAKNYA

1.Rebus 1kg tulang dan daging sehingga empuk.

2.Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan masukkan 2 sdb rempah sup, (saya guna rempah mak Siti), masak sehingga naik bau .

3.Kemudian masukkan bahan tumis tadi kedalam air rebusan tulang,masukkan 3 sekawan, masukkan lobak, kentang, serai, daun saderi, cili api, bawang Holland. Biarkan mendidih sehingga kentang n lobak empuk.

4.Kemudian masukkan tomato, dan garam secukup rasa . siap .

5.Boleh tabur dgn daun ketumbar dan perahan lime juice .

Kredit Resepi :
Fb Resepi Dari Isteri Untuk Suami Tercinta.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel