RESEPI TERUNG BERLADO

RESEPI TERUNG BERLADO

BAHAN A

6 batang terung (potong kecil)
Garam

BAHAN B (tumbuk kasar):

4 cili merah (tambah jika suka banyak)
1 labu bawang besar (saiz sederhana)
1 ulas bawang putih
2 sdb udang kering

BAHAN C:

Gula
Garam
1 biji limau kasturi (kalau suka masam letak 2 biji)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Gaul terung dengan garam. Goreng sebentar. Asalkan dah lembut, ok la tu. Jangan lama sangat nanti warna terung tak cantik. Angkat. Masukkan ke dalam bekas.

2. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan yang ditumbuk.

3. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Gaul.

4. Perah limau. Kacau. Masukkan sedikit air jika suka berkuah. Jangan banyak sangat. Anggaran 1/4 cawan tu ok la. Kacau lagi. Rasa. Jika ok, tutup api.

5. Tuang sambal berlado tadi ke atas terung yang sudah digoreng. Siap.

Kredit Resepi :
Fb Noy Yullan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel