Masak Lemak Daging Salai Yang Sedap
Lauk masak lemak daging salai adalah antara lauk yang menjadi kegemaran saya. Saya mula belajar makan masakan nogori ini hanya setelah bekerja sahaja. Itu pun setelah bertanya tanya resepi dari kawan kawan sepejabat. Baru baru kawin, tengah bersemangat nak memasak untuk suami. Tapi tak nak lah masak masakan Kelantan sahaja. Itu yang rajin bertanya resepi dengan kawan kawan.
Maklum lah masa tu, nak dapat resepi kena menanya dengan kawan kawan. Salin dan tulis di buku resepi. Resepi bersepah juga dalam majallah tapi bila dicuba, tak menjadi. Adakalanya resepi seperti tidak ditulis dengan lengkap. Jadi memang saya jarang menggunakan resepi di majalah bila memasak. Bukan macam sekarang, buka jer google, macam macam resepi ada.
Saya beli daging salai secara online yang kemudiannya dihantar ke rumah. Daging salai ini lebih sedap kerana ada bahagian yang sedikit berlemak. Tak adalah semuanya daging semata.
Sebetulnya, kuah masak lemak saya hari ini berwarna kuning lemak yang cantik. Tetapi entah kenapa, gambar hari ini tidak menunjukkan warna sebenar kuah masak lemak saya. Hmm tak kisah lah, yang penting ianya cukup lemak dan sangat sedap.
Kalau nak lagi sedap, boleh masukkan belimbing buloh tapi saya tak ada stock. Saya juga suka rasa dan bau daun kunyit di dalam masak lemak. Pun saya tak ada stock daun kunyit. Jadi masak kosong kosong sahaja. Saya lebih suka kuah masak lemak yang sedikit pekat pekat. Baru lah rasanya lebih kick bila digaul dengan nasi putih panas panas.
Sebetulnya, kuah masak lemak saya hari ini berwarna kuning lemak yang cantik. Tetapi entah kenapa, gambar hari ini tidak menunjukkan warna sebenar kuah masak lemak saya. Hmm tak kisah lah, yang penting ianya cukup lemak dan sangat sedap.
Kalau nak lagi sedap, boleh masukkan belimbing buloh tapi saya tak ada stock. Saya juga suka rasa dan bau daun kunyit di dalam masak lemak. Pun saya tak ada stock daun kunyit. Jadi masak kosong kosong sahaja. Saya lebih suka kuah masak lemak yang sedikit pekat pekat. Baru lah rasanya lebih kick bila digaul dengan nasi putih panas panas.
Jom layan resepi dan cara penyediaannya yang sangat mudah ini. Selamat mencuba...
Masak Lemak Daging Salai
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
1/4 kg daging salai secukupnya
1 kotak santan kotak
Garam
1 keping asam keping
Bahan Kisar:
10 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup
Sedikit serbuk kunyit - untuk tambah warna
2 ulas bawang merah
Cara cara:
Masak bahan kisar seketika agak agak cili masak. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk. Masukkan air secukupnya untuk empukkan daging.
Setelah daging empuk dan air kering, masukkan santan dan tambah air secukupnya. Kacau rata. Saya suka kuah yang agak pekat. Jika suka cair, lebihkan air.
Masukkan garam dan asam keping. Sesuaikan rasa. Selalu dikacau supaya kuah tidak pecah minyak.
Nota:
Jika suka, boleh masukkan daun kunyit. Saya tak masuk kerana tiada stock.
Boleh juga dimasukkan belimbing buluh atau ubi kentang, semua ikut citarasa masing masing.
Masak bahan kisar seketika agak agak cili masak. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk. Masukkan air secukupnya untuk empukkan daging.
Masukkan garam dan asam keping. Sesuaikan rasa. Selalu dikacau supaya kuah tidak pecah minyak.
Nota:
Jika suka, boleh masukkan daun kunyit. Saya tak masuk kerana tiada stock.
Boleh juga dimasukkan belimbing buluh atau ubi kentang, semua ikut citarasa masing masing.