RESEPI BAKSO ASLI INDONESIA


RESEPI BAKSO ASLI INDONESIA

BAHAN - BAHAN

Mee Hoon 1 bungkus (400 gm) / soon
Taugeh
Kobis dihiris halus
Sayur Sawi
Tauhu goreng
Bawang goreng


KUAH BAKSO

3 biji bawang merah dihiris
* 3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1sudu kecil lada sulah biji
1 batang serai diketuk
1 sudu besar pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam dan perasa

CARA - CARA MEMBUATNYA

Tumbuk bahan bertanda *. 
Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. 
Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. 
Masukkan sekali serai.
Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.


BEBOLA DAGING

400 gm daging cincang
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
2 sudu besar telur (1/2 biji)
1 sudu kecil tepung ubi / tepung jagung
sedikit serbuk lada sulah dan garam

CARA MEMBUATNYA

Sementara menunggu kuah mendidih,
 gaul semua bahan utk membuat bebola daging.
Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. 
Siap membentukkan masukkan ke dalm kuah tadi,
biar mendidih. 
Kuah siap apabila bebola tadi timbul. 


CARA - CARA MENYEDIAKAN BAKSO

Rendam bee hoon dan celur,
 kemudian tapis.
 Hidang bee hoon,
taugeh dan bahan  - bahan yang lain 
Tuang kuah dgn bebola. 


tips:
**Boleh juga guna mee lain.
** Lazimnya Bakso dihidangkan dengan menyediakan sekali
Kicap Masin,
Kicap Pekat Manis,
Sambal Cili ( Cabe rawet )
dan juga Cuka/ Limau.
**Sesuaikan rasanya mengikut cutarasa masing masing.


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel