Resepi Puding Kastad Berlapis



Resepi Puding Kastad Berlapis

Bahan-bahan
25gm agar-agar
4 cawan air
1 cawan gula
100gm mentega
4 biji telur - ambil merahnya sahaja
1 tin (400gm) susu cair
3 sudu besar tepung kastad - dibancuh dengan sedikit air
pewarna merah, hijau dan koko

Cara memasak

Basuh agar-agar dan masak dengan 4 cawan air hingga hancur.
Bila agar-agar telah hancur, masukkan gula.
Pukul mentega hingga kembang. Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
Masukkan susu cair dan campuran tepung kastad. Kacau hingga sebati.
Masukkan campuran ini ke dalam agar-agar yang telah mendidih. Kacau rata.
Bahagikan adunan agar-agar kepada 4 bahagian - 3 bahagian dibubuh warna yang berlainan iaitu merah, hijau dan koko sementara 1 bahagian lagi dibiar dengan warna asal.
Sediakan loyang, masukkan separuh adunan yang berwarna asal. Tunggu sehingga lapisan itu beku, baru masukkan bahagian yang berwarna hijau. Ulang proses dengan bahagian yang berwarna merah dan koko. Lapisan atas sekali, letakkan bahagian warna asal yang berlebihan tadi.
Sejukkan di dalam peti sejuk kemudian bolehlah keluarkan dari acuan.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel