Resepi Puding Mangga
RESEPI PUDING MANGGA
BAHAN2:
20g agar-agar tali
7 cawan air
1 cawan gula
Sedikit gula batu
3/4 cawan susu tepung.. Akk guna susu tepung fernleaf calciyum sbb bau dia wangi dan sedap
1 sudu besar tepung kastard
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning telur
3 biji mangga (yg manis).. Nak letak lebih mangga pun boleh.. Lagi sedap
CARA2:
1) Masak agar2 bersama 7 cawan air hingga larut agar2.. Tuang gula dan gula batu.. Kacau2.. Kemudian tuang susu tepung dan sedikit garam kacau2 bagi sekata/sebati.. Masak sehingga mendidih.. Tutup api
2) Ambik 2 cawan agar2 tadi.. Tuang dlm blender serta 1 biji mangga potong2, tepung kastard dan sedikit pewarna kuning telur blend hingga hancur halus
3) Basahkan loyang.. Tuang 2 cawan agar2 yg bersusu tadi dlm loyang.. Biarkan agar2 tu mengeras sedikit.. Boleh susun perlahan2 mangga yg dipotong dadu atas permukaan agar2 tadi.. Akk susun separuh dulu mangga.. Lepas tu tuang sedikit agar2.. Selebihnya mangga susun semula dan lebihan agar2 tadi tuang habis.. Biarkan agar2 tu mengeras sekejap
4) Agak2 dah beku sedikit agar2 tu.. Tuang agar2 yg diblender tadi perlahan2 atas agar2 susu tadi.. Biarkan sejuk
5) Boleh simpan dlm peti sejuk.. Selepas 3 jam bolehlah dipotong puding ni ikut suka.. Sedia utk menikmatinya
Kredit resepi; Zura Zul
BAHAN2:
20g agar-agar tali
7 cawan air
1 cawan gula
Sedikit gula batu
3/4 cawan susu tepung.. Akk guna susu tepung fernleaf calciyum sbb bau dia wangi dan sedap
1 sudu besar tepung kastard
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning telur
3 biji mangga (yg manis).. Nak letak lebih mangga pun boleh.. Lagi sedap
CARA2:
1) Masak agar2 bersama 7 cawan air hingga larut agar2.. Tuang gula dan gula batu.. Kacau2.. Kemudian tuang susu tepung dan sedikit garam kacau2 bagi sekata/sebati.. Masak sehingga mendidih.. Tutup api
2) Ambik 2 cawan agar2 tadi.. Tuang dlm blender serta 1 biji mangga potong2, tepung kastard dan sedikit pewarna kuning telur blend hingga hancur halus
3) Basahkan loyang.. Tuang 2 cawan agar2 yg bersusu tadi dlm loyang.. Biarkan agar2 tu mengeras sedikit.. Boleh susun perlahan2 mangga yg dipotong dadu atas permukaan agar2 tadi.. Akk susun separuh dulu mangga.. Lepas tu tuang sedikit agar2.. Selebihnya mangga susun semula dan lebihan agar2 tadi tuang habis.. Biarkan agar2 tu mengeras sekejap
4) Agak2 dah beku sedikit agar2 tu.. Tuang agar2 yg diblender tadi perlahan2 atas agar2 susu tadi.. Biarkan sejuk
5) Boleh simpan dlm peti sejuk.. Selepas 3 jam bolehlah dipotong puding ni ikut suka.. Sedia utk menikmatinya
Kredit resepi; Zura Zul