RESEPI YEE MEE SIZZLING


RESEPI YEE MEE SIZZLING

 BAHAN - BAHAN
(Untuk 3 orang)

3 gulung yee mee
5 ulas bawang putih - dicincang halus
1/2 inci halia - dicincang halus
Ayam - dipotong kecil
6 kuntum cendawan shitake kering - direndam hingga lembut dan dipotong 4
4 biji cili kering - dipotong-potong
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu teh minyak bijan
2 sudu makan tepung jagung + secawan air
Minyak untuk menumis
4 cawan air


CARA - CARA MEMBUATNYA :

1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga wangi.

2. Masukkan ayam, goreng sebentar hingga ayam agak masak dan empuk.

3. Masukkan 4 cawan air. (Kalau nak kuah banyak, boleh tambah air).

4. Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih dan ayam masak.

5.Masukkan cendawan. Biarkan 2 - 3 minit.

6. Masukkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat.

7. Masukkan minyak bijan, gaul rata. Tutup api.

8. Bila dah nak dihidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam kuali kecil. Masukkan 1 gulung yee mee, sayur sawi dan pecahkan sebiji telur. Jika perlu, tambahkan lagi kuah. Biarkan mee lembut dan telur separuh masak. Tutup api dan angkat mee.


Kredit Resepi : 
Nor Azlindawati Baharudin

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel