RESEPI ROTI BUN

RESEPI ROTI BUN


BAHAN - BAHAN

1 cawan air suam
1 peket yis mauripan(11gm )
#dikacau hingga larut
# biarkan naik berbuih dulu

1 biji telor (dipukul)
2 sudu makan majerin / mentega
2 sudu makan susu pekat 
3 sudu makan gula 
3 1/2 cawan tepung gandum


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Satukan semua bahan

2.  Tuangkan bancuhan YIS tadi

3. Gaul dan uli hingga mnjadi doh yang tak melekat - lekat ditangan

4.  Rehatkan & tutupkan ( biarkan doh naik )

5.  Apabila doh telah naik,Tumbuk - tumbukan dan uli semula doh dengan perlahan.

6.  Bentukkan ikut suka, susun dalam loyang

7. Sapukan mentega @ majerin

8. Rehatkan dan biarkan ia naik sekali lagi

9. Masuk oven dan bakar 150/160c hingga keperangan.
dengan menggunakan api diatas juga dibawah.

10. keluarkan dari oven dan sapukan dengan majerin/ mentega untuk nampak berkilat - (kalau suka )

nota:
[ Tambahkan tepung jika terlembik dan basah-basahkan tapak tangan 
dengan air jika adunan agak terkeras...tau..ULI hingga elastik ]

SELAMAT MENCUBA


Kredit Resepi : 
Maizurah Shariff




Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel