RESEPI ROTI BUN
RESEPI ROTI BUN
BAHAN - BAHAN
1 cawan air suam
1 peket yis mauripan(11gm )
#dikacau hingga larut
# biarkan naik berbuih dulu
1 biji telor (dipukul)
2 sudu makan majerin / mentega
2 sudu makan susu pekat
3 sudu makan gula
3 1/2 cawan tepung gandum
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Satukan semua bahan
2. Tuangkan bancuhan YIS tadi
3. Gaul dan uli hingga mnjadi doh yang tak melekat - lekat ditangan
4. Rehatkan & tutupkan ( biarkan doh naik )
5. Apabila doh telah naik,Tumbuk - tumbukan dan uli semula doh dengan perlahan.
6. Bentukkan ikut suka, susun dalam loyang
7. Sapukan mentega @ majerin
8. Rehatkan dan biarkan ia naik sekali lagi
9. Masuk oven dan bakar 150/160c hingga keperangan.
dengan menggunakan api diatas juga dibawah.
10. keluarkan dari oven dan sapukan dengan majerin/ mentega untuk nampak berkilat - (kalau suka )
nota:
[ Tambahkan tepung jika terlembik dan basah-basahkan tapak tangan
dengan air jika adunan agak terkeras...tau..ULI hingga elastik ]
SELAMAT MENCUBA
Kredit Resepi :
Maizurah Shariff