Resepi Cucur Udang Maggi

 


RESEPI CUCUR UDANG MAGGI

Saya guna 2 bungkus maggi perisa ayam..nie utk yg nk buat mkn sikit2 jer klau agak2 nak mkn beramai2 gandakanlah jumlah dia ye..

Mcm biasa..celurkan dlu maggi tadi..kemudian toskan..dh siap letak tepi dlu..jom tngk bahan lain plk k 

Ada udang..daun kucai..daun sup..bawang besar ..taugeh dan juga cili merah..potong lah ikut suka mcm mna pun jnji potong..

Mcm hampa klau nk guna bahan mcm saya jgk pun bleh tpi klau ada nak tmbah ape2 lgi terpulang lah..

Ok dh siap potong bahan2 tdi..kita biarkan tepi dulu..

Dalam bekas lain masukkan tepung gandum..saya guna 2 cawan saja klau nk byk gandakan saja..cara bancuh sama ja..bancuh mcm kita nk buat cucur yg selalu kita buat tu hokey 😉

Dah siap bancuh tepung tdi..bleh la masukkan bahan2 yg telah siap kita potong awal2 tadi tu.

Gaul rata. dh siap gaul semua bahan barulah kita masukkan maggi yg telah siap dicelur tdi..

Dah siap gaul maggi bersama tepung dan bahan2 lain tu masukkan pulak serbuk perencah ayam maggi tu..ini lah yg buatkan cucur kita rasa sedap sikit..lain dari yg lain 😂😂 saya masukkan 2 bungkus terus..kalau rasa kurang ape2 bleh la nak tambahkan garam ataupun aji sikit..semua ni terpulang pada hampa nahh..klau saya 2 bungkus serbuk perencah ni dh cukup takyah nk tambah2 rasa dah..

** Oh ya ada 1 tips yg saya nak kongsi dgn semua..mgkin ada yg dh tahu dan mgkin jgk yg xtahu kan huhu 

Mak saya cakap kalau sebelum nak goreng tu..ambil sesudu minyak dalam kuali yg kita tgh panaskan utk menggoreng cucur nie..dia akan buatkan cucur kita jadi lebih garing dan sdap..Minyak yg telah panas tau..

masa kita tuang dari sudu tu dia akan bunyi mcm masak sikit..sbb minyak panas kan..gaulkan semula bgi sebati..

Minyak pun dh panas..goreng la mcm biasa..bentuk terpulang lah..nak kecik ker nk besar ker tebal ker nipis ker ikut hampa la..


SUMBER: ILA NAJWA

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel