RESEPI KERANG PEDAS SOS TIRAM BEREMPAH

 


RESEPI KERANG PEDAS SOS TIRAM BEREMPAH

Mesti ramai pengemar kerangkan..Comfirm Malam Pon Masih tercari Nak makan nasi atau meratah macam Tu sahajašŸ¤¤šŸ¤¤ 1 kilo agak2 cukup ke?

BAHAN BAHAN:
  • Kerang 1 kilo fresh(direbus dahulu)
  • Tumis bawang putih 3 ulas
  • Bawang merah 2 biji dihiris,,
  • Cili merah 1 biji( dihiris)
  • Cili hijau 1 biji( dihiris)
  • Cili padi 2@ 3 biji(katok)
  • Daun kari 2 batang,
  • Serbuk Kari ikan 1@2sudu besar
  • cili kisar 5@6 sudu besar
  • SOS tiram 3-4 sudu besar
  • air masak(agak2 kuah dah pekat)
  • Serbuk belacan sedikit(jika suka)
  • Serbuk perasa
  • Garam
  • Minyak masak

Cara memasak:

1) Panaskan minyak kedalam kuali,Dan tumiskan bawang putih,bawang merah Dan daun kari sehingga kekuningan

2) Masukkan cili kisar Dan masak sehingga pecah minyak@sehingga cilinya masak

3) Apabila cili Sudah masak,masukkan Serbuk Kari Dan biarkan rempahnya masak

4) Masukkan SOS tiram,serbuk belacan,serbuk perasa,cili padi,cili merah,cili hijau..Gaul sebati..Dan masukkan kerang Yang telah direbus tadi Dan Gaul sebati..jika terlalu kering,masukkan sedikit air..

5) Tutup api,siap dihidang 

CARA MEREBUS KERANG

1. Didihkan air dahulu
2. Masokkn kerang
3. Masak kerang dlm 5-10 mnit
4. Angkat kerang Dan rendamkan kerang bersama air sejuk/atau air Yang ade AIS
5. Baru dikopek kulit..nanti cantik hasilnya




Kredit: Nurul Ateekah


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel