Resepi Ayam Masak Kurma
Resipi Ayam Masak Kurma, hidangan yang tak asing lagi setiap di kenduri kendara. Hindangan mudah dan sedap, pastikan anda menggunakan santan dan ayam yang segar bagi mendapatkan rasa yang terbaik
Masa:
Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 40 Minit | Keseluruhan: 60 minit
Jumlah Hidangan : 4 orang makan
Bahan-Bahan:
1 kg ayam
4 sudu besar rempah kurma ayam
rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
2 cawan santan pekat
2 biji tomato (dipotong 4)
2 biji kentang
1 biji lobak merah (didadu besar)
sedikir air asam jawa
Bahan untuk dikisar:
5 ulas bawang putih*
5 ulas bawan merah*
2 cm halia*
Cara Penyediaan:
Panaskan minyak
Masukkan bahan kisar, rempah tumis dan rempah kurma ayam, kacau sehingga pecah minyak
Masukkan ayam kacau sebati dan biar masak seketika
Masukkan kentang dan lobak merah serta sedikit asam jawa
Apabila kentang & lobak merah sudah empuk, masukan santan
Kacau sebati dan biarkan mendidih
Masukkan tomato, garam & gula secukup rasa