Resepi Ayam Ros Sedap
Resepi Ayam Ros yand di ambil dari resepi mamak aji. Sedap dimakan bersama nasi hujan panas.
Ditulis oleh : Che' Nom
Masa:
Penyediaan: 30 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 60 minit
Jumlah Hidangan : 6 orang
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam, potong 12
sedikit kunyit, untuk goreng ayam
sedikit garam, untuk goreng ayam
1 helai daun pandan, dicarik dan simpul
1 batang serai, dititik
2 senduk minyak masak
1 biji bawang besar, hiris memanjang
1/2 tin(225g) sup tomato
3 sudu besar tomato puri
1/2 tin susu cair
100 gram santan pekat
daun pudina
Bahan untuk rempah tumis:
2 senduk besar minyak masak
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Bahan dibancuh menjadi pes:
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil kas kas
1 sudu kecil garam masala
1 sudu besar serbuk cili
Bahan Kisar A:
1 labu bawang besar
1 inci halia
5 ulas bawang putih
Bahan Kisar B:
15 tangkai cili kering1
1 batang karot
1 biji tomato
Bahan Kisar C:
100 gram badan, direndam air panas dan dikisar halus
Cara Penyediaan:
Cara untuk memasak:
Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit kemudian goreng ayam sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak masak dan tumis bahan rempah tumis, serai, daun pandan dan bawang besar. Tumisg sehingga bawang kekuningan dan naik bau.
Masukkan bahan kisar A, tumis sehingga naik bau dan kemudian masukkan pula bahan kisar B dan diikuti bahan kisar C. Masukkan tomato sup, tomato puri dan susu cair. Masak di atas api perlahan dan kacau supaya tidak hangus di bawah.
Masukkan pula bahan yang dibancuh menjadi pes. Kacau sehingga bahan-bahan dan rempah masak sehingga pecah minyak.
Apabila pecah minyak, masukkan ayam goreng dan biarkan masak di atas api perlahan selama 15-20 minit.
Kemudian masukkan santan pekat dan masak sehingga kuah menjadi pekat dan berkilat. Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
Angkat dan tabur dengan daun pudina dan bawang goreng.