Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi
Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi, Masak Lemak Cili Padi adalah hindangan yang terkenal dari Negeri Sembilan dan sungguh sedap, tetapi awas bagi mereka yang tak tahan pedas!
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan utama :
1 kg daging salai
15 biji belimbing buluh
4 batang serai dititik
Semangkuk santan segar
3 keping asam gelugor
Bahan-bahan kisar :
4 ulas bawang merah
Segenggam cili padi kampung (lebih pun boleh)
1 inci belacan
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
Cara Penyediaan:
Masukkan kesemua bahan kisar kedalam periuk berserta daging salai dan renih sebentar sambil digaul dengan sudip
Tuangkan santan kedalam periuk bersama serai dan asam keping. Sentiasa kacau
Bubuh garam dan serbuk perasa jika suka
Apabila mendidih, masukkan pula belimbing dan kacau rata. Masak diatas api perlahan sehingga belimbing lembut