Resepi Kerabu Taugeh dan Kerang ala Utara



Hai semua. Kali ini Che Nom nak kongsikan resipi yang dipelajari dari bonda Che Nom sendiri, iaitu Resipi Kerabu Taugeh dan Kerang ala Utara. Memang sejak dari kecil lagi bonda selalu buat kerabu ni bila diminta. Kunci kesedapan kerabu ni adalah bahan utamanya iaitu taugeh mestilah segar. kerabu ni tak perlu di masak cuma taugeh perlu dicelur dahulu dan kerang pun harus direbus dan diasingkan isi. Di sebelah utara, kerabu ni selalu dihidangkan di kenduri kendara dan kadang-kadang kerang digantikan dengan perut lembu.


Masa:
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 30 minit
Jumlah Hidangan : 4 orang

Bahan-Bahan:

600 gram taugeh
6-7 tangkai daun selom, hiris nipis
1 mangkuk isi kerang rebus
1 biji bawang besar, belah 6 dan hiris nipis
4-5 biji cili padi, hiris nipis
1 sudu kecil perahan air limau nipis
Bahan untuk kisar halus:
1/2 sudu besar lada hitam
1 genggam atau 1 mangkuk kecil ikan bilis
4 ulas bawang merah
1 cawan santan pekat
3 biji cili padi
1 barang serai, ambil bahagian yang lembut sahaja
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar air bancuhan pekat air asam jawa

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk memasak:
Celur taugeh dalam air panas selama 1-2 minit. Angkat dan toskan.
Kisar bahan untuk dikisar sehingga halus.
Gaul bahan kisar halus bersama taugeh, daun selom, isi kerang rebus dan bahan-bahan lain. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidang :)

Tips:
Kalau tak ada daun selom, boleh juga masukan daun ulaman lain seperti daun pegaga, pucuk paku atau daun putat. Ikut mana yang anda suka lah.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel