Resepi Sup Ayam Istimewa

Sup Ayam Istimewa

Resipi sup ayam istimewa, lebih sedap dari biasa, rempah tidak menggunakan sup bunjut bagi mereka yang mahukan rasa sup asli. Sesuai untuk dihidangkan ketika berbuka puasa mahupun bersahur, boleh jugak digantikan dengan tulang atau daging.

Ditulis oleh : Che' Nom
Masa:
Penyediaan: 30 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 60 minit
Jumlah Hidangan : 4
Bahan-Bahan:

500g Ayam
Bahan untuk rempah tumis:
kayu manis
buah pelaga
bunga lawang
2-3 tangkai cengkih
Bahan untuk dikisar:
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
Bahan-bahan untik dipotong dadu besar:
1/2 batang lobak merah
2 biji kentang sederhana besar
tomato (potong 4)
Cara Penyediaan:

Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
Masukkan ayam,kacau dan biar sebentar
Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.
Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa

Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang"

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel