RESEPI PUDING ROTI KARAMEL


RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
.
Bahan berkaramel:
2 sudu gula.. Masak dlm loyang 8 atau 9 inci atas api perlahan.. Jadikan gula hangus.. Tapi jgn hangus sgt.. Gula dh cair.. Ratakan dlm loyang.. Ketepikan
.
Bahan A:
20g agar-agar bertali
5 1/2 cawan air
3/4 cawan gula
👉 Masak agar2 bersama air hingga larut agar2
👉 Kemudian masukkan gula.. Kacau2 rata.. Perlahankan api
.
Bahan B:
5 keping roti gardenia.. Carik2kan
1 tin susu cair
1 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar butter/marjerin
1 sudu besar tepung kastard** bancuh dgn sedikit air
1 sudu besar esen vanilla
Pewarna pilihan.. Akk guna pewarna ungu, pink & kuning
.
👉 Blender bahan di atas kecuali tepung kastard hingga hancur halus
👉 Tuang dlm periuk agar2 tadi.. Besarkan api semula.. Kacau2 rata.. Masukkan tepung kastard.. Kacau sebati hingga mendidih.. Tutup api
👉 Ambil 2 cawan agar2 tuang dlm loyang berkaramel tadi.. Biarkan sedikit beku
👉 Lebihan agar2 tadi bahagi kpd 3 bekas sama banyak.. Warnakan ungu, pink & kuning
👉 Tuang agar2 ungu atas agar2 yg sedikit beku perlahan2 hingga habis.. Kemudian warna pink dan seterusnya warna kuning
👉 Kena buat dgn cepat ye..tapi cermat..Sbb puding roti ni cepat beku
👉 Kalau rasa dah beku.. Panaskan sekejap atas api perlahan
👉 Tunggu beku/sejuk baru simpan dlm peti sejuk
👉 Selepas 2 jam.. Boleh lah telangkupkan puding tu dlm pinggan/alas yg rata.. Potong ikut suka.. Sedia untuk menikmatinya.. 
.
.
KALAU NAK SHARE,SILAKAN
.
Kredit Resepi - Zura Zul

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel