RESEPI PUDING BREAD VS CUSTARD


RESEPI PUDING BREAD VS CUSTARD
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PUDING ROTI :
8 keping roti
2 cwn susu segar/susu cair
3sb gula
2 sb susu pekat - x bgi pun x pe
2 sudu besar butter cair
2 biji telor saiz AA
garam secukupnya
Kismis

CARANYA:
1. satukan semua bahan di atas kecuali roti dan kismis.
2. Blender sebati. Masukkn dlm bkas lain.
3. Roti carik2 atau ptg 4. Msukkn dlm adunan susu tadi. Layerkn dgn kismis.
4. Bila roti dah serap pada adunan susu. Masukkn dlm loyang yg dah disapu butter dan lapik baking paper. Tekan ckit tuk Ratakan atas roti.
5. panaskan oven pada suhu 170'c api atas bawah.
bakar dengan kaedah water bath selama 45 minit atau sehingga pudding masak bergantung pada jenis oven masing2.

PUDING KASTARD:

7 gm agar-agar serbuk
2 cawan air
150 gm gula
200 ml susu cair
3sb tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam

CARA2NYA

Masukkan air dan serbuk agar2 ke dalam periuk dan masak hingga serbuk agar2 larut sepenuhnya
masukkan gula , susu cair dan tepung kastard yang dilarutkan dengan sedikit air dan masukkan esen vanilla +garam
masak hingga adunan memekat
terus tuang ke atas permukaan puding roti
sejukkan selama 2-3 jam sebelum unmold dari loyang.

SELAMAT MENCUBA

Jangan lupa LIKE page kami @Masak Apa Hari Ni - MAHN RASMI
Jom share dan Tag pada kawan-kawan👍🏽

KALAU NAK SHARE,SILAKAN

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel