Resepi Puding Susu Pandan


Resepi Puding Susu Pandan

Bahan-Bahan Puding Susu Pandan

600 ml air( saya tambah 100ml air)
120 gram gula pasir
8 gram serbuk agar agar(saya guna 10 gm serbuk agar-agar)
3 helai daun pandan
300 ml susu segar
200 ml santan
beberapa titik esen pandan/ pewarna hijau

Cara membuat Puding Susu Pandan:

Satukan serbuk agar2, air dan daun pandan dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar-agar sebati.

Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2.

Tapis dan bahagi kepada dua bahagian, satu letak esen pandan dan pewarna hijau, selebihnya biarkan warna asal.

Tuang adunan hijau/pandan kebekas puding yang dikehendaki separuh bekas jer.

Biarkan beku sebentar ( boleh juga letak dalam peti ais supaya cepat beku ) dan cakar sedikit permukaan puding dengan garfu dan tuang baki warna putih atas puding pandan tadi .

Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan sejuk2.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel