Resepi Sambal Tumis Udang
Resepi Sambal Tumis Udang
400gm udang laut
5 senduk cili kisar
3 ulas bawang merah kecil dimayang nipis2
2 biji bawang besar - kisar/ tumbuk
1 ulas bawang putih - kisar/ tumbuk
2 sudu kecil belacan- kisar/ tumbuk
Air asam jawa
Gula
Garam
Cara2:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah kecil sehingga kekuningan dan masukkan bahan-bahan kisar dan cili blend...tumis sehingga cili benar benar garing dan masak...
Setelah garing, masukkan sedikit gula...Kacau rata dan masukkan air asam jawa serta garam...
Masukkan udang..Sesuaikan rasa dan kepekatan... Udang tak perlu dimasak terlalu lama ye...Angkat dan bolehlah dihidangkan..
400gm udang laut
5 senduk cili kisar
3 ulas bawang merah kecil dimayang nipis2
2 biji bawang besar - kisar/ tumbuk
1 ulas bawang putih - kisar/ tumbuk
2 sudu kecil belacan- kisar/ tumbuk
Air asam jawa
Gula
Garam
Cara2:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah kecil sehingga kekuningan dan masukkan bahan-bahan kisar dan cili blend...tumis sehingga cili benar benar garing dan masak...
Setelah garing, masukkan sedikit gula...Kacau rata dan masukkan air asam jawa serta garam...
Masukkan udang..Sesuaikan rasa dan kepekatan... Udang tak perlu dimasak terlalu lama ye...Angkat dan bolehlah dihidangkan..