Resepi Udang Bersalut Kulit Popia
Resepi Udang Bersalut Kulit Popia
Sumber Resipi: Kak EnaZamri
Udang besar atau sederhana besar
Kulit popia
Telur - dipukul sedikit
Garam (saya tak guna sebab sy guna guna sos tiram, dah masin)
Sedikit sos tiram ( saya tambah sendiri)
Lada sulah ( saya tambah sendiri juga)
Bawang putih ditumbuk halus ( yang ni pun saya tambah sendiri)
Minyak untuk menggoreng
1. Udang dikopek kulit, tinggalkan ekor.
2. Kulit popiah dibuka satu persatu dan diracik halus (saya bukak satu persatu, gulung dan gunting kulit popia tu).
3. Celup udang dlm telur yg telah diletak sedikit garam dan golekkan atas kulit popiah (saya gaul udang bersama sos tiram, lada sulah dan bawang putih yang ditumbuk halus.. Saya perapkan sebentar dalam 5 minit gitu dan saya celup dalam telur.. Kemudian saya golekkan atas kulit popia).
4. Kepalkan dan goreng dalam minyak panas hingga garing.
Selamat Mencuba