Ayam Masak Black Pepper Cendawan

 


Ayam Masak Black Pepper Cendawan

Bahan-Bahan:
Ayam separuh – dipotong
1/2 pack cendawan segar – potong
4 batang celeri – potong serong (optional.. Sy tak letak)
Sayur pilihan (sy letak kacang panjang)
1 inci halia – dihiris nipis
2 biji bawang besar – potong empat
5 ulas bawang putih – hiris nipis
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu kecil minyak bijan
2 sudu kecil kicap manis
2 sudu kecil sos tiram
4 sudu besar minyak masak
Tepung jagung secukupnya sebab nak bagi pekat – bancuh dengan air sampai jadi pes
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara membuat:
1.Gaulkan ayam dengan garam,sos tiram dan goreng sampai separuh masak.Kemudian angkat dan ketepikan.
2.Tumiskan bawang putih dan halia sehingga naik bau dengan menggunakan minyak ayam tadi, kemudian masukkan serbuk lada hitam dan kacau sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan ayam dan kacau seketika.
4.Selepas itu,masukkan pula cendawan, celeri, sayur, minyak bijan, sos tiram dan kicap manis kemudian kacau sehingga cendawan menjadi sedikit layu.
5.Tuang sedikit air,agak-agak je,kemudian masukkan sedikit pes tepung jagung supaya kuah menjadi pekat.
6.Akhir sekali,perasakan dengan gula dan garam secukupnya.


By watie muhtar


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel