RESEPI AYAM MASAK THAI PADU & KAW

𝗥𝗘𝗦𝗜𝗣𝗜 𝗔𝗬𝗔𝗠 𝗠𝗔𝗦𝗔𝗞 𝗧𝗛𝗔𝗜 𝗣𝗔𝗗𝗨 & 𝗞𝗔𝗪!


BAHAN A ( WAJIB )

10 ketul bahagian ayam yang telah digoreng
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 batang serai dititik
Daun limau purut
Garam secukupnya
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
Minyak
Sedikit air

BAHAN B ( KISAR )

3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
2 biji cili api


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Masuk semua bahan-bahan untuk dikisar dalam blender dan kisar halus

2. Gaul ayam bersama serbuk kunyit.

3. Panaskan minyak. Goreng separuh masak. Ketepikan ayam.

4. Keluarkan minyak gorengan ayam, tinggal dalam anggaran 2 senduk.

5. Tumis serai sehingga naik baunya, dan kemudian masukkan bahan kisar halus. Kacau sehingga pecah minyak dan warna bertukar sedikit gelap. Anggaran 10 minit.

6. Masukkan separuh daun limau purut yang dibuang tulang tengah daunnya. 

7. Kacau sampai naik bau daun limau purut.

8. Masukkan ayam goreng separuh masak tadi, diikuti sos cili, sos tiram dan tambah sedikit air supaya berkuah. Tutup sekejap supaya ayam masak dan meresap kuah.

9. Tambah baki lagi separuh daun limau purut.

10. Masukkan sedikit gula melaka dan garam secukup rasa.

11. Tambah hirisan bawang Holland. Kacau sampai layu.

12. Tutup api. Perah jus limau nipis ke dalam masakan, perah sikit dulu dan rasa. Kalau kurang masam boleh tambah lagi dan kacau sebati.

13. Hias dengan taburan daun limau purut dan hirisan cili merah. Sedap dimakan dengan nasi putih panas.

Tips:
**Perahan limau haruslah ditambah setelah tutup api. Jangan masuk awal sangat nanti pahit dan sedap rasanya.
**Masukkan perahan limau sedikit, rasa dulu. kalau kurang masanya boleh perah sedikit lagi.
Kalau nak lebih berkuah, boleh lebihkan bahan-bahan kisar dan tambah lebih air supaya berkuah.


KREDIT RESEPI:
 CHENOM

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel