RESEPI KUIH TART DAUN

RESEPI KUIH TART DAUN


BAHAN - BAHAN

1 ketul mentega farm cows ( sejuk dr chiller)
 20 gm gula ising
1 sdb minyak sapi
 1 sdt esen vanilla
 1 biji kuning telur ( dr peti sejuk) 
 2 sdb tepung jagung 
 Tepung gandum secukupnya ( tuang sikit2 sehingga doh tidak terlalu lekat di tgn) 
2 biji kuning telur dan sedikit pewarna kuning 


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Keluarkan farm cows dr peti dan potong-potong supaya cepat lembut tetapi bukan sampai cair ya 

2. Kacau/gaul dengan wisk atau senduk bila masukkan minyak sapi hingga sebati 

3. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Dan kacau lagi .

4. Masukkan gula ising dan tepung jagung 

5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.. Sehingga doh tidak melekat di tangan 

6. Timbang inti jem nenas 5gm..  Dan doh pastry pula 8gm.. Penyekkan doh dan letak inti ditengah - tengah dan tutup dengan doh pastry ( mcm buat kuih koci tu ya) 

8. Gunakan penyepit kuih bangkit. Dan flower lifter untuk ambil inti ( jem nenas)  supaya jari tidak melekit - melekit

9. Dah siap susun sapukan dengan kuning telur + setitis pewarna kuning dan bakar dgn suhu 120°c ( soner oven)  atau 150°c api atas bawah..

Tips
1.tidak digalakan menggunakan butter yg cair sbb ini akn menghasilkan tart yg berminyak selepas dibakar .
2. Doh pastry boleh disimpan di dlm chiller/peti sejuk sekiranya tidak habis atau nk sambung semula diwaktu yg lain . Simpan didlm bekas yg bertutup.  Biarkan di suhu bilik bila nk gunakan semula. 
3. Tidak menggunakan tepung kastard supaya tidak terlalu lembut dan shape daun tu tidak berubah atau kembang selepas dibakar.

Kredit Resepi : 
Auni Azalia 


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel