RESEPI DAGING MASAK HITAM

RESEPI DAGING MASAK HITAM


BAHAN - BAHAN

1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa 
Minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar
4 biji bawang besar
3 inci halia
4 ulas bawang putih
20 biji cili kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Panaskan minyak masak. 

2. Tumis bahan hiris,daun kari, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. 

3. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak. 

4. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. 

5. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. 

6. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. 

**sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering.

Selamat mencuba

Kredit :  Resepi Ummi

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel