RESEPI DAGING MASAK HITAM
RESEPI DAGING MASAK HITAM
BAHAN - BAHAN
1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar
4 biji bawang besar
3 inci halia
4 ulas bawang putih
20 biji cili kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
CARA - CARA MEMASAKNYA
1. Panaskan minyak masak.
2. Tumis bahan hiris,daun kari, bunga lawang & kayu manis hingga wangi.
3. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak.
4. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk.
5. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Biar kuah agak pekat & secukup rasa.
6. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan.
**sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering.
Selamat mencuba
Kredit : Resepi Ummi