Resepi Ayam Panggang Serai Air Asam
Resepi Ayam Panggang Serai Air Asam
Ayam Panggang Serai
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam – size sederhana jangan besar sangat (ikut suka nak panggang bulat atau nak kerat 4)
Bahan Perap –
7 ulas bawang putih – tumbuk halus
3 batang serai- hiris nipis-nipis, kemudian tumbuk halus
1 sudu besar penuh serbuk (kasar) lada hitam
3 sudu besar gula perang
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil paprika
1 sudu kecil cajun
4 sudu besar minyak jagung
1/2 biji perahan limau nipis
Garam secukup rasa
Aji – optional
Cara Buat:
1. Satukan dan gaul sebati bahan-bahan perap, kemudian lumurkan rata-rata pada ayam.
2. Perap ayam paling kurang 4 jam atau perap semalaman dalam peti sejuk.
3. Setelah masa perapan cukup, bakar ayam pada suhu 200c selama 1 jam 20 minit atau sehingga ayam cukup masak.
Cara Buat Air Asam
Bahan-Bahan:
1 kuntum bunga kantan – hiris nipis
Sedikit hirisan daun ketumbar
Sedikit hirisan daun kesom
Sedikit hirisan daun bawang
1 ulas bawang kecil – hiris nipis
1 sudu kecil serbuk beras pulut sangai (thai toasted rice powder)
4 sudu besar sos ikan
3 sudu besar gula kelapa thai (thai palm sugar) – kalau takde boleh ganti dengan gula perang
1 sudu sudu besar pes asam jawa adabi- cairkan dengan sedikit air panas
2 sudu besar thai chilli flakes
3 biji limau nipis- ambil perahan jusnya sahaja
1 sudu besar minyak masak/zaitun/jagung – optional
Cara Buat:
Satukan semua bahan-bahan, kacau sebati. Sesuaikan rasa, siap untuk dihidang bersama ayam bakar.
Resepi : Adnilsam Apat