Resepi Burger Malaysia

 


RESEPI PAU SAMBAL @ BURGER MALAYSIA


Bahan A

1 1/2 cawan air suam kuku

1 paket yis kering brand Mauripan

2 sdb gula pasir

( Satukan semua dalam satu bekas. .. kacau dan biarkan 5 - 6minit lebih kurang )

Bahan B

4 1/2 cawan tepung gandum

2 sdb butter

2 sdb susu pekat manis

1 sdt double action baking powder ( baking powder biasa pun boleh )

1/2 sdt baking soda(effect rangup kulit burger tu nanti)

( Satukan semua bahan Bhn B gaul hingga jadi serbuk)

Caranya

Masukkan larutan yis ( bahan A ) ke dalam bahan B. . gaul rata dan uli sebati selama 8 - 10mnt...peram dlm bekas bertutup 10 mnt..tabur tepung dlm talam..bulat2kan doh..ikut saiz yg dikehendaki..tekan sikit atas doh tu..susun dlm talam..buat hingga siap..peram lg 18-20 mnt dan bolehlah digoreng..guna api sederhana..sentiasa balik2kan


SAMBAL BILIS(khas utk burger Malaysia jer yer)

Resepinya

2 genggam ikan bilis ( digoreng.. toskan)

1 biji bawang besar ( hiris )

2 sdb sos cili

1 1/2 sdb gula

Sedikit garam

Bahan perasa jika perlu

1/2 cawan air

1 1/2 senduk minyak masak utk menumis

Bahan kisar

10-12 tangkai cili kering

1 biji bawang besar

3- 4 ulas bawang putih


Caranya

Panaskan minyak masak. . tumis bahan kisar. .masukkan gula.. tumiskan hingga betul2 naik minyak dan cili berubah warna. . masukkan sos cili..kacau.. masukkan bawang hiris dan ikan bilis serta air..bila agak pekat masukkan garam dan bahan perasa. .

Jangan curang resipi yer 



BY MARIANA ZAINAL

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel