Resepi Maggi Celup Kelantan

 


Resepi Maggi Celup Kelantan

A. Resepi Sup

1. Penuhkan air satu periuk. Masukkan:
- daging buku besar (jangan hiris)
- tulang
- 1 sup bunjut
- akar ketumbar

2. Selepas daging separa empuk, masukkan perut yang telah dicuci bersih dan ketulan ayam.

- Perasakan dengan secubit dua sahaja garam.
* Sup perlu tawar untuk kita tambah bahan-bahan lain semasa nak makan.

3. Keluarkan isi sup tadi.
Tambahkan:
- 1 sudu kicap lemak manis
- 1 sudu kicap pekat Jalen
- 1 sudu sos ikan

( kuantiti ikut kepada sukatan air. Rujuk gambar untuk warna sup yang diingini)

4. Masukkan segenggam taugeh untuk kelainan rasa sup.

5. Teruskan mendidih sup menggunakan api paling perlahan.

B. Aneka Lauk

- Lauk yang dikeluarkan tadi dipotong nipis atau dicarik isinya sebelum diletakkan dalam bekas.
( Isi ayam goreng dulu seketika untuk rasa yang lebih sedap)

C. Aneka Mi dan Sayur
( untuk versi sedikit- celur sekaligus)

1. Penyediaan nasi air.
Masak beras sehingga menjadi bubur nasi.

2. Celur mi /bihun/kuewtiaw/maggi dalam air mendidih.

3. Kemudian celur kangkung yang telah dipotong. Diikuti taugeh.
Jangan celur terlalu lama untuk rasa yang masih rangup.
( cikgu suka rendam seketika dalam air sejuk supaya warnanya masih hijau cantik dan rangup)

D. Aneka Rencah Perasa
- gula
- garam halus
- kacang tanah tumbuk
- air lada
- bawang goreng
- bawang putih goreng dadu (beli siap)
- lobak jeruk asin
- cili siam jeruk
- sos ikan
- perencah maggi
- serbuk chili flakes
- limau nipis
- daun sup
- serbuk lada sulah (tiada dalam gambar)

E. Cara hidangan :

1. Masukkan maggi / kueytiaw yang telah siap dicelup.

2. Sendukkan kuah sup yang panas berasap.

3. Tambahkan serba sedikit bahan rencah.

Nah mudahkan?
Jimat duit boleh makan puas-puas.





SUMBER: AFY AL HABIBI


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel