Resepi Paru Rendang Hijau

 


Resepi Paru Rendang Hijau


Bahan-bahan:

1 kilo paru direbus dan dipotong kecil-kecil

250 gm santan pekat

3 sdb kerisik

2 helai daun kunyit dihiris halus

garam, gula dan perasa

1 labu bawang besar*

10 ulas bawang kecil*

6 ulas bawang putih*

2 inci halia*

2 inci lengkuas*

6 batang serai*

5 biji cili hijau*

15 biji cili api*


Cara membuatnya:

1. Kisar bahan-bahan yang bertanda * sehingga halus.

2. Panaskan kuali, masukkan bahan kisar, paru dan santan. Kacau dan biarkan sehingga mendidih.

3. Masukkan kerisik. Kacau lagi, masukkan garam, gula, serbuk perasa , hirisan daun pandan. Biarkan sehingga agak pekat barulah diangkat.

4. Sedap dimakan dengan nasi panas atau ketupat daun palas.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel