Resepi Talam Kastard Jagung

 


RESEPI TALAM KASTARD JAGUNG


Resepinya 

( loyang saiz 10' x10')


Bahagian Bawah

1 1/2 cawan tepung beras

1/ 2 cawan tepung kastard

1/4 cawan tepung jagung

3/4 cawan gula pasir

1 cawan jagung krim manis ( dlm tin)

3 1/2 cawan santan sederhana pekat

1 sdt garam

1 penutup botol pewarna kuning


Caranya

Panaskan kukusan hgg air mendidih. . sapukan minyak pada loyang dan lapik dgn plastik. .


Satukan semua bahan kecuali jagung manis.. .kacau sebati dan tapiskan ke dlm periuk.. . masak sekejap hgg naik wap (5 minit lbh kurang) guna api perlahan.. sentiasa kacau yer.. masukkan jagung.. kacau sebati..tutup api.. masukkan adunan ke dlm loyang. . kukus 20- 25mnit..


Bahagian Atas

2 cawan santan pekat

1 cawan air pandan (3-4 helai daun pandan kisar dengan air..jadikan 1 cawan air pandan)

1 cawan tepung gandum

1 sdb tepung jagung

1 sdb tepung ubi

2 1/ 2sdb gula pasir

2 biji telur

1/2 sdt garam

1 penutup botol pewarna hijau epal


Cara-cara

Satukan semua bhn... kacau sebati.. nak mudah.. kisar jer.. . tapiskan ke dlm periuk. . masak hingga naik wap.. api perlahan (5mnt)kacau tau.. cakar2kan sikit atas permukaan kastard jagung. . tuangkan adunan pandan.

Kukus 20minit... da siap.. buka tutup kukusan dan kukus lagi 5minit. . biarkan betul2 sejuk baru potong guna pisau plastik. 

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel