Resepi Talam Kastard Jagung
RESEPI TALAM KASTARD JAGUNG
Resepinya
( loyang saiz 10' x10')
Bahagian Bawah
1 1/2 cawan tepung beras
1/ 2 cawan tepung kastard
1/4 cawan tepung jagung
3/4 cawan gula pasir
1 cawan jagung krim manis ( dlm tin)
3 1/2 cawan santan sederhana pekat
1 sdt garam
1 penutup botol pewarna kuning
Caranya
Panaskan kukusan hgg air mendidih. . sapukan minyak pada loyang dan lapik dgn plastik. .
Satukan semua bahan kecuali jagung manis.. .kacau sebati dan tapiskan ke dlm periuk.. . masak sekejap hgg naik wap (5 minit lbh kurang) guna api perlahan.. sentiasa kacau yer.. masukkan jagung.. kacau sebati..tutup api.. masukkan adunan ke dlm loyang. . kukus 20- 25mnit..
Bahagian Atas
2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan (3-4 helai daun pandan kisar dengan air..jadikan 1 cawan air pandan)
1 cawan tepung gandum
1 sdb tepung jagung
1 sdb tepung ubi
2 1/ 2sdb gula pasir
2 biji telur
1/2 sdt garam
1 penutup botol pewarna hijau epal
Cara-cara
Satukan semua bhn... kacau sebati.. nak mudah.. kisar jer.. . tapiskan ke dlm periuk. . masak hingga naik wap.. api perlahan (5mnt)kacau tau.. cakar2kan sikit atas permukaan kastard jagung. . tuangkan adunan pandan.
Kukus 20minit... da siap.. buka tutup kukusan dan kukus lagi 5minit. . biarkan betul2 sejuk baru potong guna pisau plastik.