Resepi Talam Suji
RESEPI TALAM SUJI
Resipinya
(Guna loyang saiz 8* inci)
Panaskan air kukusan hingga mendidih..sapu minyak@ marjerin pada loyang dan lapik plastik..
Bahagian bawah
3/4 cawan tepung suji
1/2 cawan gula pasir
Secubit garam
2 cawan santan cair
Sedikit pewarna kuning
Masak seketika hingga agak pekat. . tuang adunan dlm loyang.. kukus selama 20 minit(guna api sederhana)
Bahagian Atas
1/2 cawan tepung gandum
1 sdb tepung kastard
1/2 cawan gula merah
1 sdb gula pasir
2 cawan santan pekat
Secubit garam
Masak semua bahan hingga naik wap.. . tuang atas lapisan bawah.. .kukus selama 25mnt..
Biarkan betul2 sejuk baru potong guna pisau plastik..
P/ S... jika nak buat niaga.. gandakan adunan guna loyang saiz 10 *inci.
by MARIANA ZAINAL