RESEPI BUTIR NANGKA KELANTAN

 


RESEPI BUTIR NANGKA KELANTAN

Bahan-bahan ( 7-8 orang )
4 cawan tepung beras pulut ( saya buat 1 cawan jer)
Air
Sedikit kapur makan
Secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan

Bahan utk kuah
Santan dari setengah biji kelapa
Gula
1 sudu makan halba.. tak letak
Garam
Daun pandan
#5 ulas nangka dipotong memanjang - saya tambah

Cara-cara
1. Masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
4. Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul..
5. Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
6. Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
7. Bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
8. Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.

Masak butir nangka dan hirisan nangka bersama kuahnya sehingga mendidih..


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel