Resepi Ikan Masak Kuah Kengsom Original Thai

 


Resepi Ikan Masak Kuah Kengsom Original Thai

Dapat hirup kuah KENGSOM ORIGINAL THAI ni aduhhh bestnya...lagi2 mulut tengah payau2 ni kan... rasa masam, pedas , sikit rasa manis ..makan dengan nasi panas lagi la pergh!! Korang dah cuba masak Kengsom ni? tryla mmg best..


Bahan-bahan
- Siakap@kerapu
- Cili merah 2 biji ( buang biji )*
- Cili api 15 biji*
- 1 inci kunyit hidup*
- 1 biji bawang besar*
- 2 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 2 batang serai*
- 1 inci belacan*
- Air asam jawa ( secukup rasa tekak anda )
- 1 biji limau nipis ( ambik air)
- Nenas ( yg btol2 masak )
- Kangkung

Cara-cara
Blend bahan bertanda * kemudian masukkn kedalam periuk sekali nenas yg dipotong....masak sehingga mendidih,masukkan air asam jawa... Perasakn dgn garam gula secukup rasa tekak anda...kemudian masukkn ikan.setelah ikan masak masukkn kangkung n sedikit perahan air limau nipis...

Selamat Mencuba!




Cdt: tahrunnisah jali 


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel