Resepi Asam Pedas Ikan Pari

 


Resepi Asam Pedas Ikan Pari
.
Bahan-bahan untuk resepi asam pedas ikan pari :
2 biji bawang merah saiz 50 sen baru
2 ulas bawang putih Bawang putih
0.5 cm Kunyit hidup

Semua bahan tumis asam pedas ini ditumbuk lumat.

1 sudu teh Jintan manis
1 sudu teh Jintan Putih
1 sudu teh Lada Hitam
1 sudu teh halba

Bahan di atas ini disangai terlebih dahulu baru ditumbuk masuk ke dalam bawang tadi

1 sudu makan Air asam jawa
1 mangkuk Cili kering dikisar
1 batang serai diketuk
5-6 batang daun kesum
1 sudu teh Serbuk Kari Ikan/daging
1 keping asam keping
1 1/2 mangkuk air
4-5 ekor ikan pari saiz kecil
.
Cara-cara penyediaan asam pedas ikan pari :

1. Panaskan minyak ,tumis sehingga naik bahan tumbuk dan kekuninagn barulah masukkan cili kering yang dikisar , biar pecah minyak dan tambahkan air asam jawa , serai n daun limau purut , asam keping serta ditambah air secukupnya Jangan banyak sangat air ya.
.
2. Bila kuah asam pedas dh mendidih , masukkan daun kesum,knor pasti sedap , garam gula ikut tekak .

3. Barulah dimasukkan ikan pari . Biarkan dalam 6-7 minit sehingga masak dan boleh la tutup api.

Boleh masukkan bendi,tomato atau bunga kantan jika suka.Terpulang ya.




Cdt:incik dan cik ca


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel