RESEPI PUDING JAGUNG CINCAU

 


RESEPI PUDING JAGUNG CINCAU

Bahan-Bahannya :-
12 gram agar2 tali
3 1/2 cawan air
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar susu pekat
3 sudu besar bes berperisa jagung
Sedikit cincau
Sedikit gula batu (klau x letak pun boleh)
Secubit garam


Cara Menyediakannya :-
1. Blender jagung krim dgn 1/2 cwn air. Ketepikan.
2. Potong cincau kecil2. Ketepikan.
3. Bersihkan agar2 tali. Masak agar2 dgn 3 cwn air hingga semua agar2 larut.

4. Masukkan gula pasir & gula batu. Kacau hingga gula pasir & gula batu larut.
5. Masukkan susu cair, susu pekat, bes perisa jagung, jagung krim yg tlh diblender dan secubit garam. Kacau sehingga mendidih.
6. Basahkan loyang/acuan. Masukkan sedikit cincau yg tlh dipotong kecil td. Baki cincau simpan dahulu. Tuang semua agar2 ke dlm loyang/acuan td.

7. Agak2 dlm 10 - 15 minit, letak lg sedikit cincau. Tekan2 sedikit cincau ke dlm agar2. Agak2 10 - 15 minit kemudian, letak lagi cincau ke atas agar2 sehingga habis. Tekan2 sikit supaya cincau tenggelam ke dlm agar2. Sejukkan.
8. Apabila Puding tlh sejuk, simpan di dlm peti sejuk selama lbh krg 3 jam.

9. Keluarkan loyang/acuan td dr peti sejuk. Cuba2 keluarkan Puding dr loyang/acuan.
10. Potong ikut suka. Sedia utk dihidangkan.

Catatan :
Sukatan bahan-bahan bergantung kpd selera atau citarasa masing2.

Klau x suka jagung, boleh tukar kpd sirap. Maka akan terjadi Puding Bandung Cincau.

Fungsi gula batu ialah untuk puding kelihatan berkilat dan tidak berair.




Kredit hamidah ha


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel