RESEPI PUDING TAPAI UBI KAYU
RESEPI PUDING TAPAI UBI KAYU
Bahan-bahan:
6 ketul (250gm) tapai ubi - buang empulur tengahnya
1/2 cwn gula
500 ml susu segar
1 biji telur (B)
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar pes pandan
Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam mesin pengisar, kisar halus.
Masukkan ke dalam bekas-bekas kecil dan kukus 20 minit.
Sejukkan pada suhu bilik dan kemudian dalam petisejuk.
Bahan Sagu Merah
100 ml air
50 gm sagu biji kecil
15 gm gula kastor
1/4 sudu teh pewarna merah
Gaulkan sagu dengan gula, air dan pewarna merah.
Rendam selama 10 minit.
Kukus 10 minit.
Bahan Untuk Sos Kastad
1 tin susu sejat
1/2 cwn gula
1 cwn air
1 helai daun pandan
1 sudu teh esen vanila
10 gm tepung kastad
Campur semua bahan dalam periuk. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. Sejukkan dalam petisejuk sebelum dihidangkan.
Cara Penyediaan:
Sediakan puding yang telah siap dikukus.
Masukkan 1 sudu besar sagu di atasnya dan juga buah-buahan campuran.
Tuangkan sos kastad di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan. Lebih enak dihidangkan sejuk.
Kredit-Drink & Dessert