Resepi Pulut Panggang
Resepi Pulut Panggang
Bahan pulut
- 5 cawan beras pulut (direndam 2 jam/semalaman)
- 1 sudu teh garam
- 2 1/5 cawan air
Cara membuat
- Basuh beras pulut yang sudah direndam dan toskan. Masukkan ke dalam periuk bersama air dan sedikit garam
- Masak atas api kecil sehingga air kering/ beras pulut masak
Bahan serunding
- 300gm kelapa parut
- 35gm ketumbar
- 35gm jintan halus
- 150gm cili kering (dikisar)
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 15gm ikan bilis
- Gula kastor
- Garam
- 6 sudu makan minyak masak
- 1 cawan air
Cara membuat serunding
- Kisar cili kering bersama bawang besar, bawang putih dan ikan bilis
- Kisar kering ketumbar dan jintan halus
- Panaskan kuali & masukkan minyak. Setelah kuali panas, masukkan bahan kisar cili dan bahan kisar ketumbar & jintan lalu ditumis sehingga pecah minyak/ naik bau
- Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Masukkan air
- Sementara menunggu air kering, masukkan garam & gula kastor dan sesuaikan rasa mengikut citarasa anda. Jika mahu pedas, kurangkan sedikit gula
- Kacau sehingga air betul-betul kering dan rasa secukupnya dan matikan api
Bahan gulung pulut
- Daun pisang (potong saiz 5 inci)
- Lidi/stapler
- Sedikit minyak masak
Cara menggulung
- Daun pisang yang siap dipotong perlu dilap terlebih dahulu sebelum digulung
- Ambil daun pisang & sapukan sedikit minyak masak
- Ambil sedikit pulut, lenyekkan di atas daun pisang & layarkan di atas pulut yang sudah dilenyek tadi
- Sambil pegang tepi daun pisang, gulungkan sehingga pulut dibungkus dan kelipkan dengan lidi/ stapler
- Buat sehingga habis dan akhir sekali, panggang semua pulut yang selesai dibungkus atas pan/ grill. Sedia untuk dihidang!
SELAMAT MENCUBA!
Kredit : Dapur & Bakeri Loli