Resepi Sotong Sumbat Telur

 


Resepi Sotong Sumbat Telur

Bahan A (Inti Sumbat):
* 2 biji telur ayam
* Lobak (dicincang)
* Sosej (dicincang)
* Secubit garam
* Minyak untuk menggoreng
* 1 sudu besar mayonis

Cara penyediaan bahan A:
1. Campurkan semua bahan dan goreng hancur

Bahan B (Sambal Sotong):
3 ekor sotong
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih (ditumbuk atau dihiris)
3 sudu besar cili kisar
1 sudu rempah kari
1 biji bawang merah (dipotong bulat2)
2 sudu sos cili
Minyak untuk menumis
3 batang pencungkil gigi/lidi
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa




Cara penyediaan:

1. Sumbat sotong dengan telur yang telah dimasak dan tutup semula bahagian berlubang dengan kepala sotong. Cucuk dengan menggunakan pencungkil gigi atau lidi.

2. Kemudian tumiskan bawang yang telah ditumbuk sehingga naik bau.

3. Masukan cili kisar dan biarkan sehingga pecah minyak atau masak.

4. Masukan serbuk kari dan sos cili.

5. Kemudian masukkan sotong yang telah disumbat dengan telur dan biarkan sehingga mendidih.

6. Masukkan gula, garam dan air asam jawa secukup rasa sebelum masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat-bulat dan hidangkan

Selamat mencuba dan selamat berbuka puasa


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel