Resepi Tart Nenas Nyonya

 


Resepi Tart Nenas Nyonya

Bahan A:

300g tpg gandum
4 sdb tpg jagung
3 sdb gula icing
Ayak bahan A

Bahan B:

200g butter
1/2 tsp vanilla*
2 kuning telur*
2 titik pewarna kuning*
Satukan bahan *
A pinch of salt jika guna unsalted butter
Inti jem nenas secukupnya

Cara Membuat:

1. Gaul butter bersama bahan A dengan hujung jari hingga mendpt tekstur seperti serbuk roti. Masukkan egg yolks sedikit demi sedikit sambil gaul rata hingga doh tak melekat dimangkuk adunan (kuning telur tak semestinya habis digunakan). Rehatkan doh dalam fridge selama 30 minit.

2. Canai doh antara dua lapisan platik. Buleh sapukan sedikit minyak pada plastik untuk mengelakkan doh melekat. Canai setebal 1/2 cm. Terap drngan acuan tart kegemaran.

3. Letakkan jem nenas diatasnya. Bakar dalam oven yang telah dipanaskn pada suhu 175c selama 20 minit ikot oven memasing (oven akak 160c, 20 minit). Pusing-pusingkan baking tray selepas 10 minit dibakar untuk mendapatkan tart yang rata masakknya. Sejukkan diatas redai. Hepi baking.




Resepi Oleh: Kak Roy


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel