Resepi Daging Masak Thai
Resepi Daging Masak Thai
Daging bakar thai in the house !! Makan dengan nasi panas2.Siapa suka angkt tangan
Bahan-Bahan:
Daging 1/2 kg
Bawang putih 4 ulas
Serai 1 btg
Kicap
Sos tiram
Garam & gula
Tumbuk bawang putih & serai sehingga lumat. Gaul semua bahan bersama daging..kemudian perap ... ( kalau tak perap pon tak pe,tapi kalau perap lagi sedap 😋 ) . Daging jgn bakar sampai kering nanti tak sedap.. bia juicy gituuuu
Pencicah :
Bawang putih 1 ulas
Akar ketumbar ( sikit je guna )
Daun ketumbar
Cili padi (ikut kepedasan masing2)
Sos ikan ( wajib )
Gula
Limau nipis
Tumbuk bawang putih & akar ketumbar.. satukan semua bahan & gaul rata.
cili padi hiris halus..
P/s: pencicah kena cukup rasa masam pedas masin dan manis..baru sedap hehehe.. boleh adjust ikut selera masing2 yer..
.
Selamat mencuba !!
Kredit resepi ini kepada atisya anuwa