Resepi Kuih Lapis Thailand

 


Resepi Kuih Lapis Thailand

Kuih Lapis Thailand atau nama kat sana Khanom Chan Rainbow

Bahan-bahan:
150 gm tepung ubi
40 gm tepung beras
400 gm santan pekat
200 gm air
180 gm gula
Secubit garam
2@3 helai daun pandan

Cara-caranya:
-Panaskan santan pekat,air,gula dan daun pandan
-Jangan smp mendidih cukup sekadar hancurkan gula
-Sejukkan
-Suam2 sikit masukkan tepung ubi ,tepung beras dan garam kacau sebati
-Kalau masih berketul tapis
-Bahagikan kepada beberapa bekas utk letak kaler
-Kalau guna loyang lapik loyang dgn plastik,kalau guna Pyrex hanya sapu minyak
-Kukus selapis2 utk setiap kaler guna api sederhana
-Lapisan terakhir kukus selama 15 minit
-Tunggu sejuk baru potong
-Untuk dapatkan potongan yg licin letak plastik kat pisau

Selamat Mencuba




Kredit : Zaimah Zakaria 


Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel